28 Ocak 2011 Cuma

Zeytinyağı Hakkında

Türkiye dünya da sofralık zeytin üretiminde 345bin ton ile ispanyadan sonra geliyor.
sıralama ise şöyle;
1.sırada İspanya
2.sırada Türkiye
3.sırada Suriye
Kızartmalarda kullanılan zeytinyağını riviera olarak tercih edilir,kızartmaların dış kısımını ince bir tabakayla sardığından dışı kıtır olur ve çok fazla yağ çekmez.
Riviera ve sızma zeytinyağı arasındaki fark asitlik derecesidir. sızma zeytinyağının asidi 0.8'i geçmezken Riviera'nınki ise 0.5lerdedir. Riviera yağı daha hafif olduğundan yemeklerde kullanımı daha uygundur.Sızma zeytinyağı yemeğe tat katmak için piştikten sonra üzerine ya da salatalarda genel olarak tercih edilir.
zeytinyağı kullanılan mutfaklarda  davlumbaz ve ocaklarda plastikleşmiş yağ kiri oluşmaz,diğer yağların kullanıldığı mutfaklarda ise temizleyicilerle çıkmayan bu plastik yağ kirleri oluşur ve filtrelerin değiştirilmesi gerekir.
Yemeklerde kullanılan zeytinyağı yağda çözünen vitaminlerden de faydalanmamızı sağlıyor.
iyileştirici özelliğinden dolayı çok eski yıllarda şişelere koyularak ilaç niyetine saklanırmış.
Özellikle mısır püskülü ile karıştırılarak ilaç yapımında kullanılırmış.Zeytinin yaprağıda çay olarak içilebiliniyor ve siyatik ağrılarına iyi geliyor.
A,D,E,K vitaminlerini barındıran zeytinyağı vücutta antioksidan etkisi göstererek hücrelerin yenilenmesini hızlandırıyor,
yaşlanmayı genel olarak geciktiriyor ayrıca yaşlanmanın  doku organ ve beyin fonksiyonu etkisini de yavaşlatıyor.
Yeni doğmuş bebeklerin beyin gelişimi için gerekli olan linoleik asit zeytinyağında yüksek düzeyde bulunuyor.
Akdeniz diyeti uygulanan bölgelerde,yağ tüketimi kuzey bölgelerdeki insanlarla aynı olmasına rağmen, kalp damar hastalıkları minimum düzeydedir,Akdeniz diyetinin de temel bileşeni zeytinyağıdır.

1 yorum:

  1. Ayrıca anadolu yaşlılar kupa çekme denilen sırt tutulması tedavisinden sonra da sırta zeytinyağı sürerek ağrı ve sızınlarından tamamen kurtulduklarını anlatırlar.

    YanıtlaSil